person holding dried plant

DE DAG BEGINNEN MET LUISTEREN

”Gods Woord leert ons dat er voor alles een tijd is, maar wij leven in een maatschappij waarin het hoogste doel is: gelukkig zijn. Er lijkt haast geen ruimte meer voor verdriet, wij gaan pijn en lijden het liefst uit de weg. God heeft voor alles een goede plaats in de tijd bedacht.”- Marijke Gootjes-Verhoeve

In het 1-minuut dagboek van Zij Lacht staan 100 korte overdenkingen voor elk moment. De overdenkingen zijn kort: je bent er slechts één minuut mee bezig volgens de auteurs. De thema’s in het dagboek zijn actueel, uit het leven van alledag en sluiten aan op de onderwerpen uit het Zij Lacht gebedenboek. 

Liza Kruit, oprichter van Zij Lacht, schrijft in haar voorwoord: “Als ik Psalm 119 van begin tot eind lees, wordt ik me bewust van de schoonheid en rijkdom van het Woord”. In deze Psalm staat: “Op Uw Woord heb ik gehoopt”. Liza: “In een prestatiemaatschappij is het soms zo makkelijk om meegezogen te worden in alle aardse verlangens en dromen. Hoop op een mooier huis, een grotere auto, nieuwe kleren, promotie…” Ieder mens hoopt op dingen. Misschien hoop jij ook wel op één van de bovenstaande dingen. Liza schrijft: “door de Bijbel vaker te ‘ontgrendelen’ dan je telefoon, leer je steeds meer hopen op Gods Woord”. 

De korte overdenkingen in dit 1-minuut dagboek staan door elkaar. Als je gericht op zoek bent naar een bepaald thema om over te lezen is het handig om gebruik te maken van de zoeklijst achterin het boekje. In deze lijst zijn passende overdenkingen bij de verschillende thema’s die in een mensenleven kunnen spelen te vinden. Denk daarbij aan thema’s zoals: zwangerschap, eenzaamheid, bidden, bezorgd zijn, geld, geloof, rouw, moederschap, ochtend en perfectionisme.

De schrijvers geven aan dat het dagboek niet is bedoeld als vervanging van je stille tijd, maar als waardevolle aanvulling voor de momenten tussendoor. Zo’n stil momentje in je zonovergoten achtertuin, de pauze in je klas tijdens de leswisseling, het koffiemomentje in de avond. Daarnaast leent het dagboek zich er ook uitstekend voor om mee te nemen tijdens een weekend weg of op vakantie. Omdat het dagboek een klein formaat heeft past het altijd wel ergens tussen de spullen die je meeneemt voor je weekend weg of die heerlijke vakantie op de camping. 

De schrijvers geven aan dat het dagboek niet is bedoeld als vervanging van je stille tijd, maar als waardevolle aanvulling voor de momenten tussendoor.

 Steeds weer neemt een andere auteur in het boekje een deel van de overdenkingen op zich. Liza schrijft: “Met dit dagboekje dagen we je uit om je eigen Bijbel te openen en over de woorden na te denken, zodat je leert om steeds meer te hopen op Gods Woord. 

Corline Hoefnagel schrijft: “Het is druk tijdens de gemeentedag van de kerk. Je rent en vliegt. Heeft iedereen al koffie gehad? Zijn de chocolaatjes al op het schaaltje gelegd? Daar zit je zus op een stoel uit de Bijbel te lezen. Terwijl jij je benen vanuit je lijf loopt om iedereen van zijn natje en droogje te voorzien, zit je zus te lezen.’’ Corline geeft aan dat ze aan zo’n situatie moet denken als ze het verhaal van Martha en Maria leest. Het Bijbelgedeelte is overbekend. Martha uit haar frustratie over Maria aan Jezus. Jezus reageert totaal anders dan zij had verwacht. Hij geeft Martha de opdracht om eerst naar Hem te luisteren. Maria was gericht op Jezus, Martha niet. En jij? En ik? Onze focus is vaak ook niet daarop gericht. We zijn vaak in de weer met van alles en nog wat. Misschien moeten we onze focus veranderen. Niet eerst werken en daarna luisteren naar wat Jezus ons te zeggen heeft, maar eerst beginnen met luisteren naar Hem en vanuit deze rust aan de slag gaan. Begin vandaag eens andersom. Eerst luisteren, daarna werken. Zoals het bekende Latijnse gezegde luidt: “bidt en werkt!”

Meer informatie over het boek kan je hier vinden .

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *