Schrijfsels

‘BEN JE ONGESTELD OFZO’ – BEGRIP VOOR JE CYCLUS

Prikkelbaar of empathisch. Zin om te sporten of zin om op de bank te hangen. Behoefte om rustig wat aan te rommelen of juist om intensief te werken. Verschillende gevoelens en behoeftes die zich maandelijks afwisselen in het leven rond de hormoonhuishouding van een vrouw. Hoe zit dat nu eigenlijk precies? En hoe kan ik daar slim mee omgaan? Marije van den Berg helpt de vrouwen uit de nood met haar boek ‘Hormoongeluk’. 

Hoe werkt het eigenlijk?

Het boek ‘Hormoongeluk’ bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel is vooral informatief van karakter en legt uit hoe de menstruatiecyclus werkt, welke hormonen daarbij komen kijken en wat er aan de hand kan zijn wanneer de cyclus niet werkt zoals dat zou moeten. Ook is er een schema toegevoegd wat je zou kunnen gebruiken om je cyclus en de daarbij behorende factoren in kaart te brengen. De informatie is zo vormgegeven dat het gemakkelijk te lezen is en wordt afgewisseld met gedachtes uit het leven van de auteur. Daarnaast zijn er interessante weetjes aan toegevoegd. Wist je bijvoorbeeld dat je eicellen al vóór je geboorte ontstaan in je eierstokken? 

Invloed op je eicellen

Het tweede deel van het boek gaat over de invloed die je met je levensstijl op je cyclus uitoefent. Stress, beweging en voeding hebben consequenties voor je cyclus. Zo zorgt chronische stress voor een lagere vruchtbaarheid, helpt regelmatig sporten tegen menstruatiepijn en heeft voeding alles te maken met de hoeveelheid ontstekingen in je lijf, die op hun beurt weer invloed hebben op het stimuleren van de eisprong. Wist je dat de keuzes die je nu maakt, nog maanden doorwerken in de ontwikkeling van nieuwe eicellen? Ook hebben gezonde keuzes invloed op hoe je de overgang zult beleven en hoe fit je ouder mag worden. Redenen genoeg om Marijes aanbevelingen ter harte te nemen! 

En nu naar de agenda

Hoe kun je de informatie uit de eerste delen toepassen in jouw cyclus? Het derde gedeelte behandelt per fase van je cyclus wat je kunt ervaren en nodig zal hebben in die periode. Zo is je menstruatiefase dé fase om te reflecteren en heb je lekker wat me-time nodig, terwijl je in je ovulatiefase productiever bent en graag bouwt aan relaties. Voor iedere fase reikt Marije van den Berg helpende tips aan op het gebied van timemanagement en werk, relaties, voeding en sport, ontspanning en slaap en zelfzorg. Daarnaast slaat ze de spijker op zijn kop door verschillende verstopte gevoelens een naam te geven, wat voor herkenning zal zorgen! 

Emoties, seks en anticonceptie

Met de STA-methode (Stop, Traceer, Actie) krijg je handvatten voor de periodes wanneer je wat minder in balans bent. Dit vierde deel laat een (andere) kijk op emoties zien en laten je nadenken over wat je voelt, ervaart en uitdraagt. ‘Hormoongeluk’ geeft ook informatie over seks, gezinsplanning en anticonceptie. Hoe kun je omgaan met seks? Welke anticonceptiemiddelen zijn er en wat zijn de voor- of nadelen daarvan? Het boek geeft weloverwogen informatie en stimuleert je om zelf een mening te vormen. 

Gedurende het boek worden verschillende wetenschappelijke artikelen aangehaald, wordt doorverwezen naar podcasts en worden nuttige tips aangereikt. Het is belangrijk om kennis op te doen over je eigen lichaam, omdat je daardoor beter naar jezelf kunt luisteren en ruimte kunt geven aan gevoelens. 

Levenslessen van de auteur

Heb je dan overal invloed op? Marije van den Berg deelt ook eerlijk over haar eigen ervaringen. Ze heeft drie jaar moeten herstellen van een ongeluk en verschillende tegenslagen moeten verwerken. Toch bracht deze moeilijke periode haar drie levenslessen die ze in het boek heeft gedeeld. Allereerst wijst ze je op je eigenwaarde: ‘Je bent van waarde, zelfs als het even niet lukt’. Is dat zo? Wat geloof je dat je waard bent als je gewoon bent? Ten tweede ontdekte ze dat het leven niet maakbaar is. ‘Als mens krijgen we allemaal te maken met teleurstellingen, tegenvallers en uitdagingen. (…) Maar wat er ook in je leven gebeurt, elke keer weer mag je de uitdaging aangaan en goed voor jezelf (laten) zorgen.’ En ten derde: leer door de situatie heen. Juist in de meest uitdagende situaties is vaak het meest te leren. Marije: ‘We mogen elkaar inspireren vanuit de levenswijsheid die we allemaal opgedaan hebben. Als christen speelt God hierin voor mij misschien wel de grootste rol. God is voor mij een onuitputtelijke bron van liefde en veiligheid, waar ik me altijd welkom voel. Misschien herken je je daarin of misschien heb jij een andere bron. Waar laad jij op en vind je vernieuwde kracht?’ 

Meer informatie over het boek vind je hier: https://www.jongbloedmedia.nl/product/hormoongeluk/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *