GODS GOEDHEID HOUDT ONS STAANDE

‘Goedheid hangt dikwijls samen met respect en creatieve liefde, aandacht en durven zwijgen.’- Margriet van der Kooi

Goedheid voor het oprapen-wie kan en wil het daarover hebben in een tijd waarin crisis na crisis de wereld teistert? De crises hoeven niet eens opgenoemd te worden, we zien ze gefotografeerd op nieuwssites, besproken in talkshows- dichterbij en verder weg, ze maken ons onrustig. Waarom de schrijver dan toch de moed had om een boek te presenteren over goedheid? Margriet: ‘Omdat ik denk dat we elkaar en de Schepper van hemel en aarde tekortdoen als we geen aandacht geven aan alles wat goed is, wat waar is en schoon, rechtvaardig en liefelijk’. In dit boek neemt de schrijver ons mee de wereld in, opzoek naar het goede om ons heen. 

Uitkijken naar sporen van goedheid

In dit boek moedigt de schrijver ons aan om uit te kijken naar sporen van goedheid, recht en waarheid, van liefde, schoonheid en hoop. Om moed te vatten, tegen het cynisme, tegen de wanhoop in. Op een persoonlijke en de voor haar kenmerkende manier vertelt ze de lezer hoe ze zelf oog kreeg voor het goede. Want de vraag is niet of er goedheid voor het oprapen ligt, maar of wij het zien. En of we ons ervan bewust zijn dat God de bron van al die goedheid is. 

Eén van de dingen die de schrijver noemt is een onderonsje tussen haar en haar kleindochter. Haar kleindochter vertrouwde haar toe dat er aardedingen en hemeldingen zijn. Wanneer de schrijver haar vraagt hoe ze dat weet vertrouwt ze haar toe: ‘ Die dingen zijn allemaal prachtig, en als die samen zijn, oma, dan zijn ze het állerprachtigst’. Hieruit mocht de schrijver een rijke les trekken: ondanks dat de wereld zich naar het einde spoed, het komt goed. De wereld komt terecht, Hij is namelijk trouw aan wat Hij schiep, aan zijn kenmerk en keurmerk. Zo oefent de schrijver zich in het kijken naar sporen van goedheid en weet ze ons, door haar boek, te vertellen dat de wereld er vol van is. Denk eens aan de vrouw die op straat een rare val maakte. De voorvork van haar fiets brak. Ze probeerde met een bloedende hoofdwond overeind te komen. Een overbuurvrouw had het zien gebeuren en hielp haar naar binnen, naar haar man die huisarts is. ‘Toevallig’, zouden wij denken, de schrijver zegt: ‘het valt haar toe’. Deze mensen mogen deze vrouw een helpende hand bieden. Dat is nou goedheid voor het oprapen. 

Plaatsen van goedheid

Zo staat dit boek vol van voorbeelden waarin de goedheid voor het oprapen ligt. De schrijver neemt ons mee, middels verschillende thema’s, waarin goedheid te bespeuren is. Voor wie het wil zien. Thema’s als: goedheid in het ontvangen in liefde en vriendschappen, goedheid in de zorg, de goedheid van het welkom en de goedheid van de derde plek. De derde plek? Ja, dit zijn plekken waar we elkaar kunnen ontmoeten. Het zijn plekken waar je komt en waar je iets gemeenschappelijks hebt met de mensen met wie je niet noodzakelijk bevriend bent -al kan dat ook- maar met wie je nu en dan gezamenlijke dingen doet. Dat kan de leesgroep, haakgroep, studiegroep of bidgroep zijn. Maak jij deel uit van zo’n groep? Dit kan heel verrijkend en helend zijn. Derde plekken zijn namelijk het cement van de samenleving. Ze zijn essentiële ankers van de gemeenschap omdat ze een brede, ongedwongen interactie faciliteren. Deze ‘derde plekken’ zijn onmisbaar. Het is een vorm van schaalverkleining, van menselijke maat. Of dit nu de koffiebar van het ziekenhuis is, de plaatselijke bibliotheek van de kerk of het bakkertje op de hoek, het zijn plaatsen van goedheid. Zien wij deze plaatsen ook als plaatsen van goedheid?

Wat zeker is, er is veel verschrikkelijks in deze wereld, dat hoeven we niet op te noemen, we zien het soms voor onze ogen gebeuren, misschien wel in onze eigen omgeving. Toch wil dit boek ons juist helpen om ons te oefenen: ons te leren realiseren dat er óók veel goedheid is. De schrijver wil ons aanmoedigen om uit te kijken naar de sporen van deze goedheid, hoe klein ze ook kunnen zijn. Na het lezen van dit boek wil ik jou als lezer dan ook een opdracht meegeven;  Sta deze week elke dag eens twee momenten stil bij de goedheid die je tot dan toe hebt ontvangen. En begin daar vandaag mee! Sta nu stil en denk terug aan de uren die vandaag voorbij gevlogen zijn en aan de goedheid die je vandaag al bent tegengekomen. De zon die schitterde, de vogels die floten, de lieve woorden van je collega en het moment van rust wat je kreeg op het moment dat je het nodig had. Allemaal momenten van goedheid. Zullen we deze week samen momenten van goedheid sparen? Daarbij denkend aan de Allerhoogste goedheid, aan Hem die ons leven leidt, die ons staande houdt en ons Zijn goedheid biedt. Want dan is er hoop, hoop op eeuwige goedheid. 

Gods goedheid houdt ons staande, 

zolang de wereld staat!

Houdt dan de lofzang gaande,

voor God die die leven laat.

Al wie, door Hem bevrijd, 

uit ongastvrije streken,

naar huis werd heengeleid,

zal van Zijn liefde spreken. 

_Psalm 107:1 (Liedboek)

Ben je benieuwd naar het boek? Neem dan hier een kijkje.

Beeld dankzij Lily Fotografie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *