ZICHT OP JOUW KERNTALENTEN

Ze zat al een aantal maanden niet lekker in haar baan. Heel gek vond ze, want haar baan sloot juist prachtig aan op haar opleiding. Toch had ze het gevoel: ‘Is dit nu alles? Is dit de juiste baan?’ Ze moest maar gewoon blij zijn dát ze werk had en niet zo zeuren. En trouwens: wat voor werk zou ze dán moeten gaan doen? Nu weet ze wat ze heeft en je weet nooit hoe het ergens anders is. 

Deze vrouw van 28 is niet de enige die zulke vragen heeft. Het hoort bij de zogenaamde dertigersdip. Wellicht herken jij het. Dan is het goede nieuws: je bent niet de enige die hier last van heeft. En…je kunt jezelf helpen er weer uit te komen!

Wat is de dertigersdip?
De dertigersdip is een periode waarin mensen zich vaak bezinnen op het leven, vooral wat betreft  werk en relaties. Je maakt de balans op van je leven en soms kan dan de conclusie zijn dat je verwachtingen niet (helemaal) zijn uitgekomen. Grote kans dat je je afvraagt: ‘Is dit nu alles?’ ‘Wil ik dit de rest van mijn leven nog doen?’ Tijd dus voor een nieuwe zoektocht! En dat kost veel energie, want je blijft maar denken: wat wil ik nu eigenlijk? ‘Wat past bij mij?’

In deze blog richt ik me vooral op de vraag: hoe kom je er achter welk werk bij je past?

Terug naar de kindertijd

Wat deed je vroeger als kind: buiten spelen, wedstrijdjes wie het eerst aan de overkant was, verstoppertje, met poppen spelen? 

De kerntalentenmethode gaat er vanuit dat wat je vroeger als kind deed, alles zegt over jouw kerntalenten. Kerntalenten vertellen jou wat jouw natuurlijke aanleg is en wat jou motiveert. Ze laten de ‘aard van het beestje’ zien. Bijzonder om aan de hand van jouw kinderspel te ontdekken met welke talenten God jou gezegend heeft! Een aantal links van je kinderspel naar je volwassen leven kun je wellicht zelf al leggen: wanneer je bijvoorbeeld hield van dingen in elkaar zetten, dan zul je het waarschijnlijk nu nog steeds leuk vinden om praktische dingen te maken.
Er zijn echter veel lijnen van je kinderspel naar je volwassen leven te trekken, die niet zo vanzelfsprekend zijn. Met behulp van de kerntalentenmethode kan ik je, aan de hand van wat je als kind deed, laten ontdekken waar je energie van krijgt en wat jou juist veel energie kost. Ook de risico’s op een burn-out en bore-out komen dan naar voren.
De kerntalentenmethode is ontdekt en ontwikkeld door Danielle Krekels uit België. Ze ontdekte hoe veelzeggend de kinderactiviteiten waren bij mensen die ze beroepsmatig screende. Haar nieuwsgierigheid was gewekt en ze heeft dit uitgewerkt tot deze methode. 

Een prachtige vraag vind ik het: wat zou je -stiekem- ooit graag nog willen? Nog veel mooier vind ik het dat iedereen hier een antwoord op heeft!

Eigenlijk wil ik al heel lang…

Wat stamelend komt het er uit, wanneer ik in gesprek ga met deze vrouw: eigenlijk zou ik voor mezelf willen beginnen, maar ja… nee hoor, dat is niets voor mij. Laat maar…

Een prachtige vraag vind ik het: wat zou je -stiekem- ooit graag nog willen? Nog veel mooier vind ik het dat iedereen hier een antwoord op heeft! Wellicht na lang nadenken en wat onzeker en met een ‘ja, maar’. En toch: iedereen weet dit! ‘Eigenlijk zou ik willen stoppen met gastouder zijn en dan een opleiding tot verpleegkundige willen doen’. ‘Ik wil al heel lang iets doen voor een non-profit organisatie’. 

Hoe waardevol om uit te spreken wat het verlangen van je hart is! Ik geloof dat ook dit verlangen niet zomaar toevallig in je gelegd is! 

Maar past een eigen zaak hebben wel bij mij? We leggen de kerntalentenanalyse ernaast als objectieve en betrouwbare methode. Het is zo duidelijk als wat…dit past zeker bij haar! Wat mooi om later terug te horen dat mensen om haar heen dit helemaal in haar herkennen! 

De dertigersdip en dan? 

De dertigersdip: een mooi moment om op zoek te gaan naar je kerntalenten en ze vervolgens in te zetten. Reken maar dat jij daar veel energie van krijgt! En daar plukken de mensen in je omgeving ook de vruchten van! 

Eén reactie

  • Danielle Krekels

    Wat een fijn uitgewerkt stuk, Marja. Ik gun jouw cliënten jou als begeleider: wat ben jij toch een fijne vrouw (en ik leer veel van jou, een bonus 😉).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *