JUICHEN BIJ DE EERSTE SPRIETEN GROEN

Het zindert in de polder, deze dagen van het jaar. ‘De boeren crossen nu van de vroege morgen tot de late avond met zwaar materieel voorbij: de eerste snede gras moet gemaaid worden! Je merkt, dat er met man en macht gewerkt wordt. Het is de topdrukte van de lente.’ Deze woorden komen niet uit een streekroman, maar uit het kookboek van Teunie Luijk-Bakker.

Wanneer ik door het boek blader, lijkt het soms alsof ik aan de keukentafel van Teunie zit. Op een toegankelijke manier neemt ze me mee naar haar wereld. Naar haar koffiemomentje buiten, soms nog met haar jas aan. Of haar blijdschap over de zwaluwen, die weer terugkeren uit Afrika. Ook lees ik over haar moestuin, waar het lentefeest al vroeg begint. Teunie schrijft: ‘Daar juich ik als de eerste sprieten groen in mijn zaaibakjes zichtbaar worden. En als dat beloftevolle, piepkleine groen zichtbaar is, moet iedereen komen kijken.’

Een kookboek dat leest als een roman. Dat is niet de reden waarom ik nieuwsgierig werd; dat was de titel. Soms sla ik een kookboek open waarin prachtige foto’s staan met mooie verhalen, maar ook ingewikkelde gerechten waarvan ik de helft van de ingrediënten niet op voorraad heb. Eenvoudig lekker belooft veel goeds. Ik vond herkenning toen ik door de recepten bekeek. Teunie maakt recepten die mijn grootouders kenden weer eigentijds, zoals rijstepap, stoofpeertjes en gemberkoekjes. Er zijn ook recepten waarvan ik nog nooit gehoord had, zoals de ‘loederspread’. Het is te vergelijken met zelfgemaakte heksenkaas, voor tijdens een gezellig borrelmoment.

Loederspread

Nodig:

  • 300 gram roomkaas, naturel
  • 60 gr prei
  • 20 gr peterselie
  • 3 el mayonaise
  • 2 tl honing
  • zout, peper en knoflookpoeder naar smaak

Werkwijze: Doe alle ingrediënten in een kom. Mix met de staafmixer. (Huh? Is dat alles? Ja, dat is alles.)

Ben je benieuwd naar het kookboek van Teunie? Neem dan hier een kijkje. Daarnaast heeft ze ook nog een blog.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *